Menü
  felhasználó
  esemény
  regisztráció
  segítő
  fős technikai stáb

CANADA AS A LAND OF OPPORTUNITIES

In 2017, we celebrate Canada’s 150th anniversary.  What do we celebrate exactly? And, what does it mean to be Canadian today? These are some of the questions Ambassador Isabelle Poupart from Canada will cover in her presentation.  She will also talk about the close relations between Canada and Hungary (building on the more than 320,000 Canadians who have Hungarian roots!), and outline opportunities for Hungarian students to study in Canada.  For those with a sweet tooth: do not miss the opportunity to try a maple syrup muffin!

BRIT NAGYKÖVET ELŐADÁSA

Az Eyesül Királyság magyarországi nagykövete iskolánkba látogat és egy szeméyes beszélgetés során nyújt a résztvevők számára betekintés a Magyar-angol kapcslatokba, országának és az Európai Unió helyzetének alalkulásába.

A Nagykövet úr, aki itt tartózkodása alatt megtanult magyarul, ezen a nyelven fogja az előadást megtartani, de kérjük, hogy angol nyelvtudással rendelkező diákok jelentkezzenek a programra, mert lehetséges, hogy az óra néhyán felében a beszélgetés angol nyelvre fog váltani. 

(Az Európa Parlament Nagykövet Iskola oktatási program része)

INDIAI KULTÚRA

Az Amrita Sher-Gil Kultúrális Központ (Indiai Nagykövetség) igazgatójának rövid történelemről, indiai műveltségről szóló előadása után a távol keleti kultúra élőben fog megelevenedni a látogatók előtt. 

Egy kathak táncosnő és egy tablaművész fog egy kis ízelítőt adni a messzi ország rejtelmes kultúrájából...

TERRORELHÁRÍTÁS NAPJAINKBAN MAGYARORSZÁGON

A Terrorelhárítási Központ végrehajtja a terrorcselekmény és ahhoz kapcsolódó más bűncselekmények felderítését, megelőzését, megszakítását. Szervezi, koordinálja a terrorcselekmények elhárítását végző szervek tevékenységét, elemzi és értékeli a Magyarország terrorfenyegetettségének helyzetét. Ellátja a miniszterelnök és a legfőbb ügyész védelmét. A belföldi vagy nemzetközi vonatkozású terrorcselekmény és az azokhoz kapcsolódó más bűncselekmények vonatkozásában kapcsolatot tart és együttműködik más államok terrorelhárításban érintett szerveivel. A miniszter kijelölése esetén képviseli a Magyarország a terrorizmussal kapcsolatos nemzetközi fórumokon, egyeztetéseken. Ellátja a kritikus infrastruktúrák védelmét, kidolgozza a biztonsági intézkedési terveket. A rendvédelmi szervek felkérésére elfogja a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverzett, ön- és közveszélyes személyeket. Felkérésre indokolt esetben végrehajthatja a kiadatási és átadási letartóztatásban lévő kiemelten veszélyes személyek államhatárig vagy külföldről Magyarországra történő kísérését.

AZ ORVOSLÁS SCIENCE FICTION JÖVŐJE: ÚTON A MARSRA EGÉSZSÉGESEN

Science fiction-szerű technológiák árasztják el a mindennapjainkat, de a háziorvosnál miért nem érezzük ezt? Orvosi jövőkutatóként az a célom, hogy minél több fiatalt motiváljak arra, hogy a tudomány, technológia, mérnöki és matematikai tudományok területét válasszák, így egy elképesztően hatékony, olcsó és progresszív egészségügyet tudunk együtt létrehozni.

MENNYIRE FONTOS AZ INTELLIGENCIA? AVAGY MIÉRT JÓ DOLOG MENSÁSNAK LENNI?

Nádasi Tibor a Mensa HungarIQa tesztgondozója, Ő felel az IQ-tesztek szervezésért!

Hogyan is épül fel egy IQ-teszt? Hány ponttól lehetünk Mensások? 

ÚTRÓL ÚTFÉLRŐL-INDIA-NEPÁL FILMES ÚTINAPLÓ

Aki még soha nem járt korábban Ázsiában, nehezen tudja elképzelni, hogy milyen körülmények közé érkezik az európai utazó. A felkészülésben számos forrásra támaszkodhatunk, de bármilyen alaposak is vagyunk, a gyakorlat óhatatlanul meglepetéseket fog okozni. Természetesen, akárcsak a világ legtöbb országában, Indiában is járhatunk-kelhetünk úgy, hogy viszonylag keveset látunk és tapasztalunk, s ezért a valódi viszonyokról csak csekély ismeretet szerzünk, azonban nekem nem ez volt a célom. Talán ezért is választottam közlekedési eszköznek a riksát, taxit, mikrobuszt, vonatot, aminek köszönhetően nem csupán a repülő ablakából és a hotelek teraszáról nyílt alkalmam szemügyre venni a varázslatos országot.

A MŰEMLÉKROMBOLÁSTÓL AZ ISZLÁM ÁLLAM FRONTJÁIG. A KÖZEL-KELETI VÁLSÁG EGY ASSZÍRIOLÓGUS SZEMÉVEL

2016 szeptember 8 és október 8 között az ELTE BTK régészeti expedíciója ásatásokat folytatott az Iraqi Kurdisztán Rania tartományában található Grd-i Tle lelőhelyén. Az előadás azonban nem csak az ásatás folyamatát és hátterét mutatja be, hanem kitér Dezső Tamásnak az Iszlám Állam frontján tett immáron negyedik látogatására. Négy iraqi kurdisztáni utazása során Dezső Tamás minden alkalommal elment egy menekülttáborba is, hogy támogatást vigyen a rászorulóknak. Ezeken keresztül tágabb kontextusban tárgyalja a Közel-Kelet, az Iszlám Állam elleni harc és azon belül is Iraq jelenlegi helyzetét és a migrációs válság közel-keleti politikai és társadalmi hátterét.

TRANSZATLANTI KENUZÁS

“Az ember annyi, amennyit gondol és tesz.”
“A legmerészebb álmok is megvalósíthatóvá válnak, ha érdemben és minőségben teszünk érte…mert mindannyiunk feladata átkelni önmagunk óceánján.”
Egy gyermekkori álom megvalósítása, a végtelen óceánon, egyedül.
Vihar, életveszély, elszigeteltség. Túlélés, amikor csak magadra számíthatsz.

Az előadások üzenetének gerincét képezi, hogy legyenek álmaink és azért minden nap tegyünk is minőségileg, hogy sorsunk uralásával és alakításával, egyszer átélhessük azok megvalósulását.

Rakonczay Gábor 2007-től, az első sikeres óceánátkelése óta tart előadásokat. A kezdetben élménybeszámoló előadások az évek során itthon és külföldön több mint 26 ezer emberhez jutottak el. A valós élményeken és tapasztalatokon alapuló motiváló és célmegvalósító előadások, tréningek helyszínei céges rendezvények, konferenciák, csapatépítő tréningek, iskolai- és sportrendezvények.

PARAOLIMPIA: HÁTRÁNYBÓL ÉLŐNY

Mit tennél, ha egy orvosi műhiba vagy egy baleset következtében másnap már nem tudnál lábra állni? És ami eddig magától értetődő volt többet nem lenne az? Gyere és hallgasd meg Hajmasi Évi és Osváth Ricsi paraolimpikon vívókat, hogy hogyan kovácsoltak hátrányból előnyt.

"Beszélgetés James Bonddal, a Szőke Herceggel, és Top Gun szuperpilótájával" - Kautzky Armand a Fazekas Színpadán!

Kautzky Armand, Jászai Mari díjas színész, szinkronszínész, legtöbb filmjében ő szinkronizálja Pierce Brosnan-t, Tom Cruise-t, és a shrekkek szőke hercegét is. Ő mondta ki a híres: \\\"A nevem Bond, James Bond.\\\" mondatot is! 

Pingvinharcos

Gergely Viktor, aka Pingvinharcos, a híres magyar youtuber!