Menü
  felhasználó
  esemény
  regisztráció
  segítő
  fős technikai stáb

Regisztráció

 

Migráció és emberi jogok : vonzások és választások

2. nap 09:00 - 09:45
Nagyterem
Előadó: Haraszti Katalin
Férőhely: 150 fő
Jelentkezők száma: 66 fő

Dr. Haraszti Katalin, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főosztályvezető-helyettese, Migránsügyi szakértő egy érdekes előadással készült a diákoknak, melyben elmeséli a jelenleg is lefolyó krízis hátterében álló eseményeket, politikamentesen, az egyszerű emberek szemszögéből.

 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (a továbbiakban: UNHCR) adatai szerint 2015-ben a világ 174 országában mintegy 2,45 millió menedékkérelmet terjesztettek elő. Ez a szám az előző évben benyújtott 1,66 millió menedékkérelemhez képest 48 % emelkedést jelent, a legmagasabb számú regisztrált kérelmet jelenti a világszervezet történetében.
A magyar hatóságok 2015-ben 177.135 menedékkérelmet regisztrált, azonban az illegális határátlépők száma ennek több mint kétszerese volt. Hazánk az Európába irányuló tömeges beáramlás szempontjából tranzit országnak számít, amit jól bizonyít, hogy Magyarországon 2015-ben több mint százharmincezer kérelmező esetében azért kellett a menedékjogi eljárást megszüntetni, mert a külföldiek ismeretlen helyre távoztak. Az UNHCR számításai szerint 2015-ben hazánk a világ nyolcadik legtöbb menedékkérelmet befogadó állama volt.
2015-ben csak az Európai Unió tagállamai összesen 1.248.365 menedékkérelmet regisztráltak. A tagállamok között Magyarország volt az első, amely a migrációs hullámra válaszul előbb a Szerbiával, majd a Horvátországgal közös szárazföldi határai mentén ideiglenes biztonsági határ zárat, közismert nevén „pengés drótkerítést” létesített, ami 2015. október 17-én nulla órától az említett határszakaszok teljes hosszában üzemel. A határzár, illetve az egyéb jogszabályi módosítások hatására 2016-ban a magyar hatóságok mindössze 29.432 menedékkérelmet.
Kérdés, hogy a határzár, illetve a magyar államhatár védelme érdekében született jogszabályok mennyiben alkalmasak az Európába irányuló illegális migráció feltartóztatására, illetve az új körülmények között Magyarország minként tudja a menekültek védelmével kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeit teljesíteni.

 

(Az Európa Parlament Nagykövet Iskola oktatási program része)


A jelentkezési rendszer le van zárva.